Cara betulkan Code Error E8 Printer Canon MP140,145,150,160

/
0 Comments
Assalam..

Dah berminggu printer saya keluar notification ink absober almost full. Jadi saya pun cuba betulkan sendiri je sebab tak payah nak bayar. :)

Langkahnya mudah. Ikut saja apa yang dilakukan dalam video yang saya lampirkan kat bawah ni. Oh ya, setiap printer Canon (saya rasa printer lain pun macam tu juga) akan keluarkan kod error bila ada masalah dan kita kena faham apa maksud kod tu. Kod-kod tu macam ni:

RESET ERROR CODES CANON MP140, MP145, MP150, MP160

E2-2 = No paper (ASF)
E3-3 = Paper jam
E4 = No ink
E5-5 = The ink cartridges are not installed or a non-supported ink cartridge
is installed, or the ink cartridges are not installed properly
E8 = Waste ink absorber full, or platen waste ink absorber full *
E9 = The connected digital camera / video camera does not support Camera  
Direct Printing
E14 = The Ink cartridges whose destination are wrong
E15 = Ink cartridge is not installed E16 - Ink remaining is unknown
E16-E19 = Failed to scan head alignment sheet
E22 = Carriage error
E23 = Paper feed error
E24 = Purge unit error
E25 = ASF(cam) sensor error
E26 = Internal temperature rise error
E27 = Waste ink absorber full or platen waste ink absorber full **
E28 = Ink cartridge temperature rise error -
E29 = EEPROM error
E33 = Paper feed position error
E35 15 = USB Host VBUD overcurrent error - USB
E37 17 = Abnormal motor driver error
E40 20 = Other hardware error
E42 22 = Scanner error 
* Kod masalah saya
** Sama je sebenarnya dengan E8 cuma cara betulkan lain sikit.  
Punca masalah kod E8 dan E27 ialah ink absober macam span bentuknya dekat dalam printer kita dah penuh(soaked). Jadi sebenarnya kita nak kena basuh tapi kalau tak berapa pandai bab teknikal saya sarankan jangan buat. Nanti jadi tikus baiki labu pulak. Dah korang nak kena beli printer baru yang 'murah' sangat. Jadi baiklah buat secara atas tabir je. Asalkan masih boleh guna dan paling penting not costly. 


video untuk MP 145


Video untuk MP150 >


Saya dah cuba dah. Memang berkesan pun. Jadi selamat mencuba dan terkeluar daripada belenggu masalah printer rosak. Bibi namet------@


You may also like

Powered by Blogger.